måndag 21 oktober 2019

Jullistan om Julbloggen

Annie från Våran Lilla Julvrå har knåpat ihop en trevlig liten lista om själva julbloggen, så den tänkte jag att det kunde vara roligt att fylla i. Besök gärna hennes fina, pyssliga blogg.

1. Varför började du julblogga?
Jag bodde utomlands ett tag hos en kompis i Skottland och saknade julförberedelserna och julstökandet som jag annars var van vid att kunna ta del av hemma i Sverige. Då hon inte var så mycket för julen visste jag att det skulle bli rätt julfattigt i min vardag fram till bara några dagar innan julafton då jag skulle hem till Sverige igen, så då försökte jag på alla sätt och vis att förkovra mig i julen på internet. Jag hade försökt starta en annan mer allmän blogg ett par år tidigare, men som det inte riktigt blev något av med. Jag har svårt att få till vardagsinlägg har jag märkt, om vad jag gjort just den dagen eller håller på med för stunden, och det gäller statusuppdateringar på sociala medier också. Jag tänker alltid att "det där är det väl ingen som bryr sig om". Men en julblogg har ju däremot ett tema, något att förankra alla inlägg i, och därför tänkte jag att det skulle bli lättare och roligare att starta en blogg om kanske mitt största intresse i livet. När jag sjösatte bloggen visste jag inte ens att det fanns en hel värld av julbloggar därute. Jag trodde det bara var jag som var lite egen och knäpp i mitt passionerade särintresse.

2. Vad heter din julblogg och varför gav du den det namnet?
Min blogg heter som bekant Jul, Strålande Jul, men om jag ska vara ärlig minns jag inte längre varför det blev just så. Även om den klassiska julsången med snarlik titel är jättefin så är den långt ifrån min favorit. Men eftersom jag känner mig själv väldigt väl, så antar jag att jag ville ha en titel som förmedlar så mycket klassisk, tindrande, gnistrande jul det bara går. Att det inte skulle gå att ta miste på var du hamnat.

3. Hur tänker du runt utseendet på din julblogg?
Även i utseendet på bloggen ville jag förmedla den där känslan av klassisk, röd, jul. Eftersom jag alltid har haft en förkärlek för allt gammaldags och att den viktorianska julen är så alldeles särskilt vacker och mysig, fick den bli inspirationen. Jag har inte ändrat design på flera år och har inga planer på att göra det inom kort heller. Den röda sammetsbrokadiga bakgrunden hittade jag på internet, men den var inte röd utan snarare brun, så jag ändrade färg och sedan klippte jag ur en bit och färgade den guld som en bård. De små bilderna är gamla sekelskiftesjulkort som jag hittade på nätet och gjorde små egna ramar till av den röda bakgrundsbilden. Järneken, som egentligen var både klarröd och klargrön, gav jag en mer guldblekt ålderdomlig touch och typsnittet som heter Music Hall finns att ladda ner här.

4. Var brukar du sitta/ligga/stå och julblogga?
Ofta blir det vid skrivbordet i mitt pyttelilla sovrum, men ibland blir det i vardagsrummet på matbordet eller i soffan. Jag tycker det är krångligt att blogga på mobilen, eftersom det är svårare där att få korrekt överblick över hur inläggen kommer se ut för de som läser bloggen på en dator, så alla inlägg görs uteslutande på laptopen. Däremot läser jag gärna andras bloggar på mobilen, antingen i sängen eller på bussen.

5. Vad får dig att känna för/vilja skriva ett julbloggsinlägg?
Som jag redan nämnt under första frågan så tycker jag det är svårt att få till de där små vardagsinläggen, så istället blir det när jag känner att jag verkligen har något jag vill skriva om eller dela med mig av. Detta bidrar i och för sig till att det bara blir två-tre inlägg i veckan, men jag satsar hellre på kvalitet än kvantitet så att säga.

6. Har du ett speciellt tema/fokus/tanke med din julblogg?
Dels vill jag att mina läsare ska få en så visuellt julig upplevelse som möjligt när de besöker min blogg, att det oftast ska finnas något fint att titta på utöver det jag erbjuder i form av text. Men jag har även någon slags förhoppning och tanke att också bidra med välskrivna texter, så att det finns något både för de som helst föredrar bildinlägg och de som gärna stannar och läser ett slag. Eftersom jag älskar att fota, och särskilt julfirandet hemma hos föräldrarna, så blir det oftast dessa bilder jag delar med mig av. Julen för mig är även förknippad med så mycket nostalgi och fina minnen från tidigare jular, eller traditioner vi har i just vår familj, att det är ofta kryper in sådana tillbakablickar och referenser i mina inlägg. Jag tänker att det gör bloggen mer personlig, eftersom vi alla firar så olika.

7. Tänker du på din julblogg under HELA året?
Någonstans finns den väl alltid där i bakhuvudet, har ibland stött på något som jag tänkt att "det där skulle man kunna skriva ett inlägg om i höst", men brukar ändå släppa taget om bloggen under julhelgerna och sedan fokusera på annat under vintern och våren. Eftersom jag inte direkt gillar sommarvärme så brukar jag börja längta efter hösten ganska tidigt på sommaren. När kalendern börja ticka ner mot augusti börjar jag tänka på bloggen på allvar och nästan räkna ner dagarna till bloggsäsongen börjar.

8. Vad tycker du är det mest positiva respektive negativa med att julblogga?
Det mest positiva är att jag har min alldeles egna julvärld här på bloggen där jag kan supa in så mycket julkänsla jag vill och få utlopp för alla mina tankar och känslor kring julen utan att vänner och bekanta blir trött på en. På bloggen finns det ju inget som heter "för tidigt". Det andra positiva med att julblogga är alla härliga läsare som lämnat så fina kommentarer genom åren. Att mina inlägg når ut till hundratalet okända människor varje gång är fantastiskt, och de siffrorna är alltid så roliga att se, men den faktiska responsen jag får är så guld värd! Det tredje positiva med att julblogga är alla trevliga julbloggskollegor som man lärt känna genom åren, att det har blivit som ett eget litet community där vi stöttar och uppmuntrar varandra.

9. Om du skulle ha kunnat intervjua vem som helst (levande/historisk/känd/okänd) för ett julbloggsinlägg, vem skulle det vara och varför? Tomten räknas INTE!
Jenny Nyström utan tvekan. Dels skulle det vara roligt att berätta för henne att hennes julmotiv fortfarande är så enormt populära och en ständig källa till inspiration och nostalgi ett helt sekel senare, men det skulle också vara intressant att höra hur hon såg på julen, hur hon firade och hur alla hennes målningar kom till. Carl Larsson skulle nog vara en stark andre kandidat!

10. Finns det någon annan julbloggare vars julfirande du skulle vilja ta del av?
Jag tycker det skulle vara roligt att vara som en julfluga på väggen hemma hos alla våra julbloggare och ta del av allas olika julfirande för en dag. Det finns ju inte bara stor variation länder emellan, utan även inom vårt avlånga land, att det skulle vara intressant att göra som en "från norr till söder"-resa och jämföra.

Är det något särskilt som du som läsare undrar om mig, min julblogg, mitt julfirande i största allmänhet, eller om det finns något ämne som just du skulle vilja läsa om på bloggen, lämna gärna en kommentar!

4 kommentarer:

 1. Åååhhh vad KUL att du tog dig tid att svara på listan! Det är så himla roligt och intressant att läsa mer om hur olika julbloggare tänker runt sina julbloggar! Och Jenny Nyström som intervjuobjekt var ju klockrent! Och jättekul att läsa om din header och utseendet på bloggen som jag tycker är såå fint! Haha, nu blev det många utropstecken, haha!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för listan! Det var väldigt roligt att fylla i den. Tusen tack! <3

   Radera
 2. Jag måste verkligen säga att jag tycker att ditt bloggnamn passar så bra in på innehållet i din blogg (omedvetet eller ej), för jag förknippar verkligen din bild med alla härliga foton på tända ljus under ert julfirande. :) Jag håller med om att julbloggarna har en fin gemenskap, det är verkligen tryggt!

  SvaraRadera