torsdag 17 oktober 2019

Jul på Gröna Lund

När jag gick genom lite gamla bilder i helgen, så dök jag på några foton jag tagit från Gröna Lunds julmarknad för elva år sedan, som jag inte har delat med mig förrän nu. Julöppet var bara något Gröna Lund försökte sig på i några år på 2000-talet, och därför blir ju dessa bilder lite smått unika. Man kan fortfarande äta julbord på Gröna Lundsrestaurangen Tyrol, men inte längre komma in i själva parken under julen.

Gröna Lund kommer alltid vara mitt favorittivoli. De flesta tycker nog bäst om Liseberg, och visst är den parken fantastisk på alla sätt och vis, men det är något extra speciellt med Gröna Lund för mig. Så mycket nostalgi finns förknippat med varenda gränd och vrå. Älskar den historiska känslan som vilar över tivolit, (även om de kanske öppnat lite väl många bergochdalbanor de senaste åren). Inget kan mäta sig med det galna Lustiga Huset eller den mysiga Kärlekstunneln.

Det var inte helt enkelt att fota minns jag. Dels hade jag bara min gamla enkla digitalkamera på den tiden och dels hade jag inget kamerastativ. Så det var bara att hålla andan och försöka stå så still som det bara gick. Tycker det är så väldigt läckert med julbelysning på varenda gren på träden.

Det var oerhört mysigt att vandra runt bland alla upplysta stånd och träd, det var verkligen som en hel värld av julbelysning. Jag tror inte ens jag köpte något, jag var bara så nöjd att få strosa runt och drömma mig bort.

Här ser vi Lustiga Huset till höger och några tombolastånd till vänster. Minns att lyckan var stor när det inte var någon kö till Lustiga Huset som barn, och man kunde gå igenom det om och om igen.

Man undrar hur många meter julbelysning som gick åt till hela tivolit. Synd att de inte fortsatte. Eller så var det kanske därför, att det blev för dyrt och gav relativt liten vinst i jämförelse med insatsen.

Så slutligen en mysig bild på det härliga området kring Spanska Trappan. Älskar estetiken på Gröna Lund, det är lite sagoaktigt. Tusen och en Natt möter Elsa Beskow ungefär.

Var det fler som besökte Gröna Lunds julmarknad när det begav sig, eller har ni besökt några av de andra nöjesfälten på julen, såsom Liseberg eller Furuvik?

4 kommentarer:

 1. Åhh nostalgi! Jag var där i alla fall ett år minns jag men jag fotograferade inget tyvärr :( Hoppas Gröna Lund tar upp detta igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt tråkigt att de slutade, men vi får hoppas på framtiden! Jag var bara glad att jag tänkte på att ta med mig kameran. Gröna Lund är verkligen nostalgi. <3

   Radera
 2. Vilka mysiga bilder, själv har jag aldrig besökt någon nöjespark vid jul, det verkar så mysigt. Vore ju jättemysigt om Gröna Lund kund återuppta det, jag tycker också mycket om just Gröna Lund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Det skulle vara roligt att besöka Liseberg på julen, men även de renodlade julparkerna såsom Tomteland i Dalarna och Santa Claus Village i Rovaniemi. Så härligt med fler Gröna Lund-älskare! <3

   Radera