lördag 14 november 2020

Den Saknade Julspaningen


När nu det här året är som det är, så har jag helt undvikit att besöka fysiska affärer och köpcentrum, förutom min lokala matbutik, och jag tror inte det kommer ändras tyvärr innan jul, det känns helt enkelt inte värt den risken tycker jag. Men konsekvensen av detta har ju blivit att jag helt gått miste om all mysig julspaning i alla butiker, som jag annars brukar tycka är så rolig att göra. Även om jag inte har ekonomin att köpa så mycket, så är ju en sådan stor del av julkänslan innan jul att få se allt julutbud runt omkring sig, som här ovan från Yorkshire hösten 2013. Höra julmusiken spela i högtalarna medans man går runt och tittar på allt som julen har att erbjuda just det året. Och det är inte förrän något utebliver som man inser hur mycket man saknar det.

Något som däremot förbryllat mig det här året, är hur vissa butiks- och varuhuskedjor inte tagit tillfället i akt och börjat erbjuda näthandel utöver den vanliga verksamheten. Det skulle ju minska behovet att behöva trängas i deras fysiska butiker, men de skulle samtidigt kunna öka omsättningen ännu mer eftersom fler skulle kunna handla hos dem. Jag tänker särskilt på lågprisvaruhusen som Rusta, ÖoB och Dollarstore som ofta har ett sådant stort julutbud till bra priser. IKEA erbjuder ju näthandel, men till hutlösa leveranskostnader, och de butikskedjor som redan finns på nätet har inte direkt övertygat mig i deras julsortiment. Det går någon konstig stram, mörkgrön, mörkblå och rödlila trend i år som inte alls faller mig i smaken. Sammetstrenden förstår jag inte alls, och vad är det med alla dessa vikta pappersgranar jag ser överallt?

Må 2021 bli som vanligt!

4 kommentarer:

 1. Jag saknar också julspaningen, jag har sett lite när jag handlar mat men åker inte heller runt och spanar som jag brukar. Det har blivit nätshopping till julklapparna men tänker som du gör att det är lite konstigt att inte fler butiker erbjuder det. Jag tänker även på de lite mindre lokala butikerna som går ut på facebook mm om att man ska handlar lokalt och inte på nätet. De skulle ju kunna erbjuda kunder att hämta upp sin varukorg utanför butiken, att man beställer och betalar hemifrån och sedan hämtar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett sådant bra och logiskt förslag om att kunna hämta utanför butiken. Man vill ju stötta lokala näringslivet i dessa tider, men idkarna gör det svårt. Man har ju inget annat val än nätet för det mesta, känner jag.

   Radera
 2. Åh ja, julspaningen är så saknad! Men så får det väl tyvärr vara i år. Läget är rätt bra här där jag bor i Finland just nu, men det känns ändå inte helt rätt att hänga i butiker mer än nödvändigt. Jag har passat på att spana när jag verkligen behövt köpa något. Man blir så glad över minsta lilla just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo så är det verkligen, man blir glad för det lilla man får. Håller tummarna att ni får fortsätta vara relativt skonade i Finland. Ni verkar ha klokare folk i regeringen. :)

   Radera