torsdag 2 december 2021

Mias Julfrågor No. 6

Här besvarar jag sjätte delen av Mias Julfrågor, från Mias Jul-extas på Instagram. Tidigare har jag besvarat del ett, del två, del tre, del fyra, samt del fem. Vill du haka på är det bara att kopiera frågorna du med!

✦ Hur ser din julfrukost ut?
Precis likadant varje år sedan jag var barn, vilket är så mysigt. Hembakat bröd (som vi endast bakar särskilt till jul) med julskinka eller böcklingpastej, saffransbröd (saffransfläta eller "prästens hår"), och provsmakning av de traditionella småkakorna vi alltid bakar till jul; pepparkakor, syltkakor, rågkakor och chokladkakor.

✦ Vad gör du dan före dopparedan?
Vi brukar fortfarande vara mitt uppe i det sista julstöket, så det är tyvärr sällan vi har tid till uppersittarkväll. Det brukar bli julpyntande från morgon till kväll för egen del. Sedan på kvällen brukar vi äta hämtmat i form av hamburgare (en tradition som sträcker sig tillbaka till 90-talet). Det är ingen som orkar laga mat i allt stökande och pyntande, och det är alltid ett sådant välkommet avbrott på kvällen som jag faktiskt längtar till.

✦ ”Dopparedan” finns det verkligen någon som äter dopp i grytan på jul?
Inte i den närmaste familjen, men vi brukar ha det på julbordet de gånger farfar har firat jul med oss.

✦ Vilken är din favorit-juldryck?
Julmust definitivt. Jag fullkomligt älskar julmust. Men något som jag minst lika mycket förknippar med jul är klassiska läskedrycker på glasflaska, såsom sockerdricka, fruktsoda, päronsoda, och så vidare. Vi har alltid druckit sådana till julklappsöppningen i speciella selterglas som vi enbart tar fram för just det ändamålet.

✦ Lussekatter, med eller utan russin?
Med russin, men på ett vilkor. Jag vill enbart ha russin som har tryckts i bullarna ovanpå, jag vill absolut inte ha dem i degen. Russin i bröd är bland det värsta jag vet. Får alltid leta upp vörtbröd utan russin, exempelvis.

✦ Vilket är det godaste julgodiset/sötsaken vid jul?
Alltså det finns ju så mycket gott jag tycker om, allt från de sliskigare klassiska chokladtomtarna, till chokladtryfflar och Lindtkulor. Men allra godast är nog knäcken faktiskt. Så enkelt men ack så gudomligt gott.

✦ Snaps till julbordet?
Gillar inte starksprit så jag behöver ingen snaps, men den får gärna finnas på julbordet om det är andra som vill ha. Mina morföräldrar hade en sådan mysig och rolig nubbeflaska som hade en inbyggd speldosa, så varje gång flaskan lyftes från bordet så spelade den "Hej tomtegubbar", vilket jag alltid tyckte så mycket om.

✦ Knytis eller lagar du all julmat själv?
Knytkalas kan både vara kul och trevligt, men inte på julen tycker jag. Då vill jag ha alla de rätter som jag är van vid, precis som de alltid brukar vara tillagade. Pappa är den i familjen som brukar laga det mesta som finns på julbordet, medans jag är den som pyntar och mamma är den som städar och fixar till.

✦ Lämnar ni gröt eller kakor och mjölk åt Tomten?
Vi har faktiskt inte haft en tradition med att lämna något i min familj, inte ens när vi brukade ha tomte som kom. Dock fick alltid tomten kakor av oss barn direkt i handen när han besökte oss på julaftonen.

✦ Choklad- eller paketkalender?
Båda är mysiga, och jag är uppväxt med bägge. Numera blir det chokladkalendrar eftersom de är billigare.

✦ Nallar du från understa lagret i chokladasken, innan de översta är slut?
Bara när det övre lagret börjar lida mot sitt slut och det bara är de oönskade likörpralinerna kvar.

✦ Om du var tvungen att äta 1 sak från julbordet, varje dag i resten av ditt liv. Vad skulle du välja?
Oj, svår fråga. Det skulle ju vara tråkigt att bli less på något från julbordet bara för att man åt det för ofta. Men eftersom julkänslan för mig med julbord är de rätter som man bara äter till jul (vilket gör att de känns juliga i sig), så får det bli något som jag brukar äta resten av året också, för att inte tappa julkänslan. Alltså blir mitt svar köttbullarna. De kan man ju variera på en massa olika sätt och använda kött från olika sorters djur (eller varför inte vegetariska), och växla mellan hemgjorda och köpta, så det skulle nog fungera.

Nu är det äntligen december, hörni! Njut nu av denna fantastiska tid vi står inför!

2 kommentarer: